Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Πώς μπορώ να αντιμετωπίζω τα παιδιά μου με τον ίδιο τρόπο, όταν είναι τόσο διαφορετικά;

Κάποιες φορές είναι δύσκολο να αντιμετωπίζετε τα παιδιά σας με τον ακριβώς ίδιο τρόπο; Δεν είστε μόνοι. "Δεν είναι δίκαιο!" Είναι μια φράση που πολλοί γονείς ακούμε όταν αντιμετωπίζουμε τα παιδιά μας με διαφορετικό τρόπο. Οι διαφορετικές ώρες για τον ύπνο, τις τιμωρίες, και τα προνόμια μπορεί να γίνουν αφορμές για να θυμώσουν ή και να αναστατωθούν τα παιδιά.
Οι γονείς ασκούν μεγάλη πίεση στον εαυτό τους προσπαθώντας να φέρονται στα παιδιά τους εξίσου, αλλά τα παιδιά έχουν τόσο διαφορετικές ανάγκες και προσωπικότητες που μπορεί να είναι αδύνατο, αν όχι ανέφικτοη αντιμετώπιση αυτών με τον ίδιο τρόπο. Πρόσφατη έρευνα σχετικά με το πώς και γιατί οι γονείς αντιμετωπίζουν τα παιδιά με διαφορετικό τρόπο έχει δείξει ότι οι γονείς πρέπει να προσπαθούν να δώσουν στο κάθε παιδί αυτό που το ίδιο χρειάζεται, αντί να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα παιδιά με το ακριβώς ίδιο τρόπο.

Δοκιμάστε να αντιμετωπίσετε τα παιδιά σας με διαφορετικό τρόπο:

Φαγητό: Αντί να δίνετε ίσες ποσότητες: "Τώρα έχεις ακριβώς τα ίδια σταφύλια όπως ο αδερφός σου."
Δώστε σύμφωνα με τις ανάγκες του: "Θέλεις λίγα σταφύλια ή ένα μεγάλο τσαμπί;"

  Αντί να δείχνετε την ίδια αγάπη:
"Σ 'αγαπώ το ίδιο με τον αδερφό σου"
Δείξτε στο παιδί ότι το αγαπάτε μοναδικά: "Είσαι μοναδική σε ολόκληρο τον κόσμο, κανείς δεν θα μπορούσε να πάρει ποτέ τη θέση σου."

  Αντί να τους αφιερώνετε τον ίδιο χρόνο: "Αφού περάσω δέκα λεπτά με την αδελφή σου, θα περάσω δέκα λεπτά με σένα."
 Αφιερώστε τους χρόνο ανάλογα με τις ανάγκες τους:
«Ξέρω ότι περνάω πολύ χρόνο με τον αδελφό σου, γιατί δυσκολεύεται σ'αυτό το κανούριο μάθημα. Μόλις τελειώσουμε θέλω να μάθω πώς πέρασες τη μέρα σου. "

Όταν τα παιδιά βλέπουν τη διαφορετική μεταχείριση των γονέων η οποία όμως αιτιολογείται νιώθουν λιγότερα αρνητικά συναισθήματα. Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να συνειδητοποίησουν τα παιδιά ότι κάθε μια από τις ανάγκες τους ικανοποιούνται;

Οι οικογενειακές συζητήσεις μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να καταλάβουν γιατί χρειάζεται να αντιμετωπίζονται διαφορετικά. Είναι σημαντικό να μιλήσετε στα παιδιά σας σχετικά με τις επιμέρους ανάγκες τους και να τους διαβεβαιώσετε ότι κάθε μία από τις ανάγκες τους θα ικανοποιείται, ακόμη και αν αυτό δεν γίνεται ταυτόχρονα ή με τον ίδιο τρόπο.
Οι συζητήσεις είναι επίσης ευκαιρίες για τα παιδιά σας να εκφράσουν τις ανησυχίες και τις ιδέες τους για τη διαφορετική μεταχείριση.

Τα παιδιά που έχουν επίγνωση ότι και τα αδέλφια τους έχουν ιδιαίτερες ανάγκες στις οποίες οι γονείς ανταποκρίνονται με διαφορετικό τρόπο τείνουν να έχουν καλύτερες σχέσεις με αδέρφια και τους γονείς τους, και έχουν καλύτερα αναπτυξιακά αποτελέσματα, όπως η υψηλότερη αυτοεκτίμηση και τα λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς.
Amanda Kowal, Ph.D., Assistant Professor, Human Development & Family Studies, Human Environmental Sciences, University of Missouri




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου